לאי ניקיונות בתכשירים רפואיים ובחומרי גלם רפואיים יש השפעה מכרעת על איכותו התכשיר ובטיחותו. רמות הניקיון ( Purity) החל מחומר הגלם הפעיל , ועד לשלב התכשיר הוא אחד הנושאים המרכזיים שנסקרים במהלך אישור של תיקי הרישום של תכשירים (CMC evaluation ). הבקרה על אי הניקיונות הפוטנציאלים (potential impurities ) במוצר , נסקרת בצורה רוחבית בביקורות GMP בארץ ובעולם החל משלב...
המשך קריאה
לאי ניקיונות בתכשירים רפואיים ובחומרי גלם רפואיים יש השפעה מכרעת על איכותו התכשיר ובטיחותו. רמות הניקיון ( Purity) החל מחומר הגלם הפעיל , ועד לשלב התכשיר הוא אחד הנושאים המרכזיים שנסקרים במהלך אישור של תיקי הרישום של תכשירים (CMC evaluation ).
הבקרה על אי הניקיונות הפוטנציאלים (potential impurities ) במוצר , נסקרת בצורה רוחבית בביקורות GMP בארץ ובעולם החל משלב איכות חומרי הגלם (פעילים ותוספי פורמלתיה שאינם פעילים) , שלבי הייצור השונים , שלבי הגימור ועד האריזה הסופית.
מעבדות המפעלים מבוקרות אף הן ביכולתם לקבוע בדיוק גבוה וברגישות הנדרשת את מידת הטוהר של התכשיר הסופי הן במהלך שלבי הייצור והן לפני שחרורו לשוק.
פעמים רבות הסיבה להחזרה מיידית של תכשירים מהשוק היא זיהום ברמות מסוכנות בתכשיר.
לפני מספר שנים הוחזרו תכשירים המכילים את החומר הפעיל ואלסרטן כי הכילו אי נקיונות בעלי פוטנציאל מוטגני גבוה מקבוצת הניטרוזאמינים. רק לפני כשנה הוחזרו משווקי ארופה מעל 200000 בקבוקונים מיצרנים שונים המכילים את החומר הפעיל duloxetine מאותה הסיבה – של המצאות רמת אי ניקיון גבוהה של N- nitroso-duloxetine מקבוצת הניוטרוזאמינים (לא התגלה במהלך בדיקות האיכות המבוצעות במסגרת שחרור האצוות( .
במטרה להבטיח את בריאות המטופלים, קיימות הנחיות רגולטוריות מפורטות מתייחסות לסוגים שונים של אי נקיונות ומתעדכנות מפעם לפעם, בדרך כלל הדרישות הולכות ומחמירות לאור מידע מצטבר .
ביום עיון זה נסקור את סוגי אי הניקיונות השונים לפי משפחות כימיות ,דרגות הסיכון ועקרונות הבדיקה שלהם בתכשירים ובחומרי הגלם. נדון בהרחבה בדרישות הגיידים והסטנדרטים הרגולטוריים העקריים . כמו כן נלמד באמצעות מקרי בוחן ( ( Case Studies את הבקרות הנדרשות החל משלב פיתוח מוצר ולאורך שלבי הייצור .
סגור